1978 – 1979 το Τμήμα Φυσικής το δεύτερο Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ξεκινά το ταξίδι του στην ιστορία της επιστημονικής κοινότητας. Το Τμήμα Φυσικής από την αρχή της λειτουργίας του, σε πρόχειρες ακόμα εγκαταστάσεις, δείχνει της προθέσεις του για να χαρακτηριστεί από πολλούς ως το “Harvard της Μεσογείου”.

Οι πρώτοι διδάσκοντες φτάνουν από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Αμερικής και στελεχώνουν το Τμήμα, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τις εργαστηριακές του υποδομές και το πρόγραμμα σπουδών του, μέσα σε μεγάλες αντιξοότητες αλλά με την στήριξη της τοπικής κοινωνίας του Ηρακλείου.

Εκτιμώ ότι ο κ. Κυριακίδης θα σας αναφέρει ακόμα αναλυτικότερα την ιστορία ανάπτυξης του Τμήματος μας σε αυτό που είναι σήμερα μέσα στα 30 χρόνια διαδρομής.

1979, 21 σπουδαστές του Τμήματος παίρνουν τον δρόμο για το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου για να καταθέσουν το καταστατικό ίδρυσης του “Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού Τμήματος Φυσικομαθηματικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης”.

Ο Σύλλογος Φυσικών Φυσικού είναι γεγονός με την απόφαση 78/1979 και εγγράφετε με αριθμό μητρώου σωματίων 548. Ιδρύετε για να αποτελέσει το μαζικό συνδικαλιστικό όργανο του φοιτητικού κόσμου του Φυσικού τμήματος της Φυσικομαθηματικής σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης ενταγμένο στα πλαίσια του φοιτητικού κινήματος σαν κομμάτι του Λαϊκού κινήματος.

1979, μόλις 6 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι μνήμες νωπές για την Ελληνική Κοινωνία. Το φοιτητικό Κίνημα της εποχής στην πρωτοπορία για την προάσπιση των ιδανικών της Δημοκρατίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, της Λαϊκής Κυριαρχίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας.

Το Φοιτητικό Κίνημα πιστό στους αγώνες για την Δημοκρατία συνεχίζει αποτελώντας το μεγαλύτερο μαζικό κίνημα της χώρας με την Ε.Φ.Ε.Ε πρωτοπόρα και δυνατή. Το Φοιτητικό Κίνημα στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης έχει ρόλο για την ενδυνάμωση και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα.

Το 1980, μια νέα μεγάλη πρόκληση για το Φοιτητικό Κίνημα, ένα μόλις χρόνο μετά την ίδρυση του Συλλόγου μας. Το μεγάλο κίνημα του Καλοκαιριού ενάντια στον Νόμο 815. Ο Νόμος 815 ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 1978 από την κυβέρνηση Καραμανλή, μετά από άκαρπες προσπάθειες 3 χρόνων. Ο Νόμος 815/1978 ήταν ο πρώτος νόμος πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια κατά την μεταπολίτευση. Τρία χρόνια μετά το 1978 ο νόμος αδυνατεί να εφαρμοστεί λόγων των μεγάλων φοιτητικών κινητοποιήσεων της ΕΦΕΕ.

Η εξεταστική του 1979 δείχνει τα σοβαρά προβλήματα του 815. Το φοιτητικό Κίνημα απαντά με μαζικές καταλήψεις και διαδηλώσεις. Όλες οι δυνάμεις του , με εξαίρεση την κυβερνητική φοιτητική παράταξη, απορρίπτουν τον Νόμο και ζητούν την μη εφαρμογή του.

Με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, έχουμε και τον πρώτο γύρο γενικών Γενικών Συνελεύσεων . Στις 29 Νοέμβρη διοργανώνεται από την ΕΦΕΕ, τεράστια πορεία στο κέντρο της Αθήνας, μετά το τέλος της οποίας ο τότε υπουργός Παιδείας Γ. Βαρβιτσιώτης αποκλείει κάθε ενδεχόμενο αναθεώρησης του νόμου 815. Η στάση αυτή της κυβέρνησης δίνει ώθηση στις ριζοσπαστικές δυνάμεις του κινήματος. Η ΕΦΕΕ κηρύσει τριήμερη προειδοποιητική αποχή, 16 με 18 Δεκέμβρη.

Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να οδηγήσει το κίνημα σε ύφεση, προχωρεί σε κλείσιμο των σχολών για τις διακοπές των Χριστουγέννων, δέκα μέρες νωρίτερα, κάτι που οδηγεί σε σχεδόν ομόφωνη απόφαση του ΚΣ της ΕΦΕΕ για κατάληψη όλων των πανεπιστημίων της χώρας μέχρι την τελική κατάργηση του νόμου 815. Στις 14 Δεκέμβρη 1979 πραγματοποιείται η μεγαλύτερη φοιτητική διαδήλωση στο υπουργείο Παιδείας. Στις καταλήψεις των σχολών, όπου οι φοιτητές συμμετέχουν μαζικά, στήνονται αυτοσχέδιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί και πραγματοποιούνται πληθώρα εκδηλώσεων και συναυλιών. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η κυβέρνηση υποχρεούται σε άτακτη υποχώρηση, και ο Κ. Καραμανλής στις 3 Ιανουαρίου 1980 ανακοινώνει σε όλους τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων, το πάγωμα της εφαρμογής του νόμου 815. Το φοιτητικό κίνημα πετυχαίνει μια μεγάλη νίκη και η κυβέρνηση αναγκάζεται να αποσύρει και να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων ένα νόμο του κράτους, που πριν λίγο καιρό η ίδια είχε ψηφίσει.

Το 1982 και αφού έχει αλλάξει η κυβέρνηση έρχεται ο γνωστός ως σήμερα Νόμος Πλαίσιο 1268/1982, ο οποίος έμεινε σε ισχύ με αλλαγές μέχρι και το καλοκαίρι του 2007 που ψηφίστηκε ο Νόμος Πλαίσιο 3549/2007, γνωστός και ως Νόμος “Γιαννάκου”απόγονος του “παγωμένου” 815.

Στην δεκαετία του 1990 η “μεταρρύθμιση” Κοντογιανόπουλου, βρίσκει πάλι σύσσωμη τη Νεολαία στους Δρόμους. Οι φοιτητές του Φυσικού είναι εκεί. Η δολοφονία του καθηγητή Τεμπονέρα από την ΔΕΞΙΑ, ορόσημο για το Φοιτητικό Κίνημα. Η μεταρρυθμίσεις “Αρσένη” – “Ευθυμίου” μας ενώνουν ξανά σε ένα μαζικό ποτάμι με μαθητές και φοιτητές στους δρόμους.

Για την πρόσφατη ιστορία, ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού από το 2001 μέχρι και σήμερα έχει πρωτοστατήσει στους αγώνες του Φοιτητικού Κινήματος. Από το 2001 απέναντι στην ανωτατοποίηση των Τ.Ε.Ι, με ένα μήνα καταλήψεις μέσα στο καλοκαίρι και μεγαλειώδεις πορείες στο Ηράκλειο και όλη την Ελλάδα. Οι φοιτητές του Τμήματος Φυσικής, ίσως οι μοναδικοί σε όλη την Ελλάδα, χάνουν το εξάμηνο τους. Στην συνέχεια ο Σύλλογος δίνει μάχες απέναντι στον Νόμο της Αξιολόγησης των ΙΔΒΕ και του ΔΟΑΤΑΠ και δίνει μαζικό χτύπημα στις σχεδιαζόμενες αναδιαρθρώσεις.

Από το 2005 ο Σύλλογος πιστός στις αρχές για υπεράσπιση του Δημόσιου Χαρακτήρα της Εκπαίδευσης αρχίζει μια σειρά δράσεων – κινητοποιήσεων με αφορμή την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος αλλά και τις προτάσεις – Βερέμη για ένα νέο Νόμο Πλαίσιο.

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις κορυφώνονται το 2006 με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις σε όλες τις σχολές και στο Τμήμα μας. Οι Καταλήψεις απλώνονται σε όλη την επικράτεια μαζί με το μήνυμα της αντίστασης των φοιτητών απέναντι στην “εκπαιδευτική μεταρρύθμιση”. Οι φοιτητές έχουν απέναντι τους μια άκαμπτη κυβέρνηση και την καταστολή των ΜΑΤ. Όλες οι μεγάλες κινητοποιήσεις συνοδεύονται από βίαιες συγκρούσεις της Αστυνομίας με τους φοιτητές.

Ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικής συνεχίζει ακούραστος την ΚΑΤΑΛΗΨΗ, δεχόμενος πιέσεις για την απώλεια της εξεταστικής και του εξαμήνου. Συνεχίζουμε, δυναμώνουμε την φωνή μας. Ο Νόμος Πλαίσιο ψηφίζετε στην βουλή το καλοκαίρι και ακολουθούν οι νόμοι για τις μεταπτυχιακές σπουδές και την έρευνα. Οι Φοιτητές του Τμήματος Φυσικής χάνουν το δικαίωμα της εξέτασης τους στα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου.

Δεκέμβρης του 2008, η δολοφονία του 16χρονου του Αλέξη Γρηγορόπουλου, γίνετε αφορμή για ένα τεράστιο κίνημα Νεολαίας. Μία εξέγερση σύσσωμης της Κοινωνίας απέναντι σε ένα κράτος αδιάφορο για το μέλλον μας. Οι φοιτητές του Φυσικού άμεσα με την Γενική τους Συνέλευση αποφασίζουν κατάληψη και ξεχύνονται στους δρόμους. Η κατάληψη συνεχίζετε μέχρι και τον Γενάρη του 2009 εν μέσω εξεταστικής.Οι φοιτητές του Τμήματος Φυσικής, ακόμα περιμένουν την εξεταστική τους…

Φίλες και φίλοι,

ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικής εδώ και 30 χρόνια έχει αφήσει ένα στίγμα στην κοινωνία. Οι αγώνες όλων των διαχρονικά μελών του Συλλόγου μας είναι η παρακαταθήκη μας. Με αυτούς τους αγώνες και με τα οράματα που μας ενέπνευσαν, εμείς φεύγοντας από εδώ θα συνεχίσουμε από νέα μετερίζια και κληροδοτούμε στους νεόυς τον Σύλλογο μας για να συνεχίσουν πάντα συλλογικά – δυναμικά – ριζοσπαστικά.

Βέβαια ο Σύλλογος μας τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει και άλλες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα από το 2004 ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού με πρωτοβουλία κάποιων μελών του ξεκίνησε μια προσπάθεια προσέγγισης των μαθητών του Ηρακλείου.

Το 2004 πραγματοποιείτε η 1η Ημερίδα Σύγχρονης Φυσικής με στόχο την ενημέρωση των τελειόφοιτων Λυκείου για σύγχρονα θέματα Φυσικής (Κβαντομηχανική, Στοιχειώδη σωμάτια, Θεωρία της Σχετικότητας). Ομιλητές ήταν φοιτητές του Τμήματος.

Το 2005 πραγματοποιείται η 2η Διημερίδα Σύγχρονης Φυσικής που εμπλουτίστηκε με ομιλίες καθηγητών και ερευνητών του ΙΤΕ. Ταυτόχρονα την ίδια χρονιά η Διοργάνωση ημερίδας από τον Σύλλογο κάθε χρόνο γίνεται θεσμός.

Παράλληλα ο Σύλλογος μας το 2005 ξεκινάει σειρά εκπαιδευτικών εκδρομών σε ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής. Σε συνεργασία με μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Φυσικής πραγματοποιούνται εκδρομές στο CERN της Ελβετίας και στην Αμερική.

Ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού όλα αυτά τα χρόνια της ιστορίας του είναι συνυφασμένος με την ιστορία του Τμήματος Φυσικής. Με τις προτάσεις του έχει συμβάλει στην ανάπτυξη του Τμήματος καθώς έχει κάνει προτάσεις τόσο για το πρόγραμμα σπουδών, όσο και για συνολικά θέματα ανάπτυξης του Τμήματος μας.

Στο Τμήμα Φυσικής συνυπάρχουν 3 κοινότητες, των φοιτητών , των καθηγητών και των εργαζομένων. Η πρόθεση μας ήταν και θα είναι η αρμονική μας συνύπαρξη και η συνεργασία μας για το καλό του τμήματος. Εκτίμηση μας είναι ότι με ένα υγιή διάλογο μέσα στους κόλπους της κοινότητας θα λυθούν όλα τα προβλήματα επικοινωνίας που έχουν εμφανιστεί.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Ημερολόγιο

    Μαίου 2024
    M T W T F S S
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031