Αριθμός απόφασης 78/1979
Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
” ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ”

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ ΣΩΜΑΤΙΩΝ -548-


ΑΡΘΡΟ 1º
ΙΔΡΥΣΗ

Από τους σπουδαστές του Φυσικού τμήματος της Φυσικομαθηματικής σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, ιδρύεται σύλλογος με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, και με την επωνυμία “ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ Πανεπιστήμιου ΚΡΗΤΗΣ”, έχει δική του σφραγίδα με ορθογώνιο σχήμα που αναγράφει στην περιφέρεια της το όνομα του συλλόγου: “Σύλλογος φοιτητών του Φυσικού τμήματος” Σ.Φ.Φ.Τ.Φ.Σ.Π.Κ. και από κάτω την επιγραφή Ε.Ι.1978.

ΑΡΘΡΟ 2º
ΣΚΟΠΟΙ

Ο Σύλλογος αποτελεί το μαζικό συνδικαλιστικό όργανο του φοιτητικού κόσμου του Φυσικού τμήματος της Φυσικομαθηματικής σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης ενταγμένο στα πλαίσια του φοιτητικού κινήματος σαν κομμάτι του Λαϊκού κινήματος.

Σκοποί του συλλόγου είναι:

  1. Καλλιέργεια και προάσπιση των ιδανικών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δημιουργικής συνεισφοράς στην κοινωνική πρόοδο και στην υπόθεση της ειρήνης και της φιλίας ανάμεσα στους λαούς και τις νεολαίες όλου του κόσμου, καλλιέργεια της ιδεολογίας της στήριξης πρώτα και κύρια στις δικές μας δυνάμεις.
  2. Προάσπιση της Εθνικής ανεξαρτησίας και της Λαϊκής κυριαρχίας.
  3. Συνταγματική κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και του Ασύλου των Α.Ε.Ι.
  4. Εξύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των φοιτητών της Σχολής και του λαού. Συμμετοχή των φοιτητών στην ανταλλαγή και προώθηση των επιστημονικών πληροφοριών. Εκλαΐκευση και πλατιά διάδοση των επιτευγμάτων της Φυσικής επιστήμης στο λαό.
  5. Κατοχύρωση ανεμπόδιστου επιστημονικού διαλόγου, ελεύθερης διακίνησης και διαμόρφωσης των φιλοσοφικών, κοινωνικών και πολιτικών ιδεών στο φοιτητικό και κοινωνικό χώρο, καθώς και η συνεργασία αλλά όχι εξάρτηση του συλλόγου με τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας και άλλους συλλόγους, καθώς και το παγκόσμιο προοδευτικό φοιτητικό κίνημα με στόχο την από κοινού αντιμετωπίσει και τοποθέτηση απέναντι στα Ελληνικά και διεθνή προβλήματα
  6. Η ενεργητική προάσπιση και προώθηση από τους ίδιους τους φοιτητές των σπουδαστικών, πολιτικών και κοινωνικών τους συμφερόντων, ενταγμένων στα γενικότερα λαϊκά συμφέροντα.
  7. Προάσπιση και καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας.
  8. Δημιουργία της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής για τη βελτίωση των σπουδών των φοιτητών
  9. Εκδημοκρατισμός και συγχρονισμός του τρόπου παροχής σπουδών και του περιεχομένου τους.
  10. Κατοχύρωση της αυτοδιοίκησης των Α.Ε.Ι. μέσα από ένα δημοκρατικό καταστατικό χάρτη και της συμμετοχής των φοιτητών στη διοίκηση των Α.Ε.Ι. Συμμετέχουμε στη διοίκηση ισότιμα και με ψήφο με τους δύο φορείς διδάσκοντες και διδασκόμενους. Ο Σύλλογος των φοιτητών σε διαφορετική περίπτωση δεν δεσμεύεται αλλά προωθεί τα αιτήματα του Συλλόγου με άλλες μορφές διεκδικητικών αγώνων.
  11. Λήψη μέτρων για την επαγγελματική αποκατάσταση των πτυχιούχων της Σχολής και υποστήριξη του αγώνα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των επαγγελματιών αποφοίτων της Σχολής για την προώθηση των συμφερόντων τους.
  12. Οριστική αποδέσμευση της εκπαίδευσης από διάφορους φορείς οι οποίοι τίθενται ενάντια στους σκοπούς της.


ΑΡΘΡΟ 3º

ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΩΝ

  1. Διαλέξεις, σεμινάρια, εκδόσεις, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, δημιουργία βιβλιοθήκης, προβολή ταινιών και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις
  2. Διαρκής επαφή των φοιτητών της Σχολής με τον Ελληνικό λαό και ενημέρωση του πάνω στο γενικότερο προβληματισμό που αναπτύσσουν οι φοιτητές.
  3. Διαβήματα στις αρμόδιες αρχές, ανακοινώσεις στον τύπο, συντονισμό της δράσης με τους άλλους φοιτητικούς συλλόγους και τις διεθνείς οργανώσεις που έχουν ανάλογους σκοπούς.
  4. Οργάνωση της πλατιάς συμμετοχής των φοιτητών της σχολής στις κινητοποιήσεις που υπαγορεύονται για την προώθηση των σκοπών του Συλλόγου.

ΑΡΘΡΟ 4º
ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο Σύλλογος αποτελείται από τακτικά και επίτιμα μέλη.

  1. Τακτικά μέλη του Συλλόγου είναι οι φοιτητές Φ.Τ.Φ.Σ.Π.Κ. που αποδέχονται το καταστατικό. Για την απόκτηση της ιδιότητας του μέλους απαιτείται εγγραφή στους καταλόγους των μελών του Συλλόγου και καταβολή του δικαιώματος εγγραφής.
  2. Δεν μπορούν να γραφτούν φοιτητές που διετέλεσαν μέλη του Δ.Σ. οποιασδήποτε άλλης σχολής 21-4-’67 ως 23-7-’74, εκτός απ’ όσους εξαιρεθούν σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
  3. Δεν μπορούν να γραφτούν οι φοιτητές που διατέλεσαν ή διατελούν μέλη φασιστικών οργανώσεων. Ακόμη οι φοιτητές που έχουν δημοσιοϋπαλληλική ή αστυνομική ιδιότητα καθώς και μόνιμοι στρατιωτικοί, εκτός από όσους εξαιρεθούν με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
ΑΡΘΡΟ 5º

Επίτιμα μέλη είναι:

  1. Όποιο πρόσωπο ψηφιστεί για λόγους εξαιρετικών υπηρεσιών από τη Γ.Σ. με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων και μετά από πρόταση 10 μελών.
  2. Τα επίτιμα μέλη δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, εκλέγειν και εκλέγεσθαι.


ΑΡΘΡΟ 6º


Τα τακτικά μέλη έχουν το δικαίωμα να εκλέγονται, να μετέχουν στις συζητήσεις των Γ.Σ. Έχουν το δικαίωμα να προτείνουν οτιδήποτε κρίνουν ότι συντελεί στην εκπλήρωση των σκοπών του Συλλόγου με έγγραφη ή προφορική πρόταση τους στα όργανα διοίκησης του Συλλόγου που αποφασίζουν για την πρόταση.

ΑΡΘΡΟ 7º

Τα μέλη υποχρεούνται να συντελούν στην εκπλήρωση των σκοπών του Συλλόγου σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού. Υποχρεούνται να καταβάλουν την τακτική ή τις έκτακτες εισφορές που καθορίζει η Γ.Σ.

ΑΡΘΡΟ 8º

Κάθε μέλος που η δραστηριότητα του στρέφεται ενάντια στους σκοπούς του Συλλόγου ή εμποδίζει την εκτέλεση των αποφάσεων των οργάνων διοίκησης ή αποτελεί βαριά παράβαση των όρων του καταστατικού υποβάλλεται στις παρακάτω πειθαρχικές κυρώσεις ανάλογα με τη βαρύτητα της πράξης του.

  1. Δημόσια γραπτή επίπληξη.
  2. Προσωρινή αποβολή.
  3. Διαγραφή.

Οι ποινές προτείνονται από το Δ.Σ. με την πλειοψηφία των μελών του, μετά από έγγραφη τεκμηριωμένη καταγγελία οποιουδήποτε μέλους του συλλόγου. Η απόφαση γίνεται τελεσίδικη μόνο με την επικύρωση από τη Γ.Σ. με πλειοψηφία των 3/4 των παρόντων μελών που πρέπει να είναι τουλάχιστον 50%+1. Το Δ.Σ. είναι υποχρεωμένο να φέρει το θέμα της επικύρωσης της ποινής στην αμέσως επόμενη Γ.Σ., διαφορετικά η ποινή είναι άκυρη. Μέχρι την επικύρωση ή μη της διαγραφής στην επόμενη Γ.Σ. το μέλος δεν χάνει τα δικαιώματα του. Η Γ.Σ. αυτή πρέπει να συγκληθεί το αργότερο μέσα σε ένα μήνα και το θέμα προδιαδικαστικά.

Οι ποινές προτείνονται:

  1. Από το Δ.Σ. με την πλειοψηφία των μελών του, μετά από έγγραφη τεκμηριωμένη καταγγελία οποιουδήποτε μέλους του συλλόγου. Η απόφαση γίνεται τελεσίδικη μόνο με την επικύρωση από τη Γ.Σ. με πλειοψηφία των 3/4 των παρόντων μελών που πρέπει να είναι τουλάχιστον 50%+1. Το Δ.Σ. είναι υποχρεωμένο να φέρει το θέμα της επικύρωσης της ποινής στην αμέσως επόμενη Γ.Σ., διαφορετικά η ποινή είναι άκυρη. Μέχρι την επικύρωση ή μη της διαγραφής στην επόμενη Γ.Σ. το μέλος δεν χάνει τα δικαιώματα του. Η Γ.Σ. αυτή πρέπει να συγκληθεί το αργότερο μέσα σε ένα μήνα και το θέμα προδιαδικαστικά.
  2. Με απόφαση της Γ.Σ. αφού έχει τηρηθεί η διαδικασία καθορισμού θεμάτων σύμφωνα με το καταστατικό.

Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να κοινοποιείται η πρόταση στο μέλος που ζητείται για αυτό πειθαρχική ποινή, 10 μέρες πριν από τη συζήτηση του θέματος. Το μέλος αυτό έχει δικαίωμα να απολογηθεί στα παραπάνω όργανα. Αν αρνηθεί η ποινή επιβάλλεται και χωρίς απολογία. Δεν μπορεί να επιβληθεί οποιαδήποτε ποινή ειδική στα διαστήματα μεταξύ της ημερομηνίας προκήρυξης της τακτικής Γ.Σ. που προκηρύσσει τις εκλογές και της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών.

ΑΡΘΡΟ 9º

Παραιτημένο μέλος θεωρείται αυτό που το δήλωσε έγγραφα προς τη διοίκηση του Συλλόγου.

ΑΡΘΡΟ 10º

Πόροι του συλλόγου είναι:
  1. α)Εισφορές μελών και το δικαίωμα εγγραφής.
    β)Δωρεές.
    γ)Επιχορηγήσεις.
    δ)Κάθε νόμιμος πόρος.
  2. Δωρεές υπό όρους γίνονται δεκτές μόνο εφ’ όσον δεν αντίκεινται στους σκοπούς του Συλλόγου, με την έγκριση της Γ.Σ.
ΑΡΘΡΟ 11º
ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Όργανα του Συλλόγου είναι:

  1. Η Γενική Συνέλευση των μελών.
  2. Το Διοικητικό Συμβούλιο.
  3. Ομάδα αντιπροσώπων που εκλέγεται από τη Γ.Σ. και λογοδοτεί σε αυτή.
ΑΡΘΡΟ 12º

Η Γ.Σ. είναι το ανώτατο όργανο του Συλλόγου και αποφασίζει για κάθε υπόθεση του και οι αποφάσεις της δεσμεύουν τα άλλα όργανα. Ασκεί την εποπτεία και τον έλεγχο στα άλλα όργανα του Συλλόγου.

Ειδικά:

  1. Κρίνει τον απολογισμό του απερχομένου Δ.Σ.
  2. Εκλέγει τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.
  3. Αποφασίζει τελικά τη διαγραφή των μελών.
  4. Αποφασίζει για την έγκριση του προϋπολογισμού και του ισολογισμού και την απαλλαγή ή όχι του Δ.Σ. από κάθε ευθύνη.
  5. Αποφασίζει κάθε τροποποίηση του καταστατικού.
  6. Αποφασίζει για τη διάλυση του Συλλόγου.
ΑΡΘΡΟ 13º
  1. Κάθε ακαδημαϊκή χρονιά συγκαλείται ανά δίμηνο Τακτική Γενική Συνέλευση με ενημέρωση αυτής από το Δ.Σ. Η πρώτη στο πρώτο 20ήμερο από την έναρξη των μαθημάτων και η τελευταία 15 μέρες από την ημερομηνία της προκήρυξης των εκλογών από την Ε.Φ.Ε.Ε., αυτή δε έχει τις αρμοδιότητες α και β.
  2. Έκτακτες Γ.Σ. συγκαλούνται για σοβαρά θέματα του Συλλόγου με απόφαση του Δ.Σ. ή με έγγραφη αίτηση του 1/7 των μελών του Συλλόγου.
  3. Θέματα ημερησίας διάταξης της έκτακτης Γ.Σ. είναι μόνο εκείνα για τα οποία συγκλήθηκε και όσα φέρει ο κάθε φοιτητής. Σε έκτακτο θέμα παίρνεται απόφαση αν συζητηθεί με πλειοψηφία των 1/2+1 και των παρευρισκομένων μελών.
  4. Στην ειδική περίπτωση παραίτησης ή έλλειψης του Δ.Σ. για λόγους ανωτέρας βίας έχουν δικαίωμα 10 τουλάχιστον μέλη του Συλλόγου να συγκαλέσουν έκτακτη Γ.Σ. με σκοπό να εκλέξει διοικούσα επιτροπή και ενδεχόμενα να προκηρύξει νέες εκλογές. Στην περίπτωση που το Δ.Σ. πρόκειται να παραιτηθεί σα σώμα υποχρεούται να συγκαλέσει προηγούμενα έκτακτη Γ.Σ. και να φέρει το θέμα της παραίτησης του σ’ αυτή. Η έκτακτη Γ.Σ. αυτή συγκαλείται με την πλειοψηφία των 2/3 των μελών. Αν το Δ.Σ. παραιτηθεί χωρίς να τηρήσει αυτή τη διαδικασία η έκτακτη Γ.Σ. θα συγκληθεί με τον παραπάνω τρόπο. Άλλα θέματα ημερήσιας διάταξης σ’ αυτή την έκτακτη Γ.Σ. δεν επιτρέπονται.
ΑΡΘΡΟ 14º

Οι προσκλήσεις για τη σύγκληση Γ.Σ. υπογράφονται από τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ., αναρτώνται δε σε εμφανή σημεία της σχολής και δημοσιεύονται σε 2 τουλάχιστον τοπικές εφημερίδες και 2 τουλάχιστον εφημερίδες της Αθήνας σε προθεσμία που προβλέπεται στο άρθρο 17. Οι προσκλήσεις πρέπει οπωσδήποτε να καθορίζουν, τόπο, χρόνο και τα θέματα για συζήτηση.

ΑΡΘΡΟ 15º

Στις Γ.Σ. δικαιούνται να συμμετέχουν τα μέλη του Συλλόγου που είναι ταμιακά εντάξει. Η Γ.Σ. έχει απαρτία εφόσον μετέχει το 1/2+1 τουλάχιστον των ταμειακά εντάξει μελών του Συλλόγου. Αν δεν υπάρχει η Γ.Σ. συνέρχεται την αντίστοιχη μέρα και ώρα της επόμενης εβδομάδας στον ίδιο τόπο και με τα ίδια θέματα οπότε βρίσκεται σε απαρτία αν μετέχει το 1/3+1 των ταμειακά εντάξει μελών. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν πάλι τα 1/3+1 μέλη, η Γ.Σ. θα γίνει την επόμενη μέρα και την ίδια ώρα και θα βρίσκεται σε απαρτία όταν υπάρχουν τα 1/3+1 των ταμειακά εντάξει μελών, εκτός αν πρόκειται για τροποποίηση διατάξεως καταστατικού ή διάλυση του Συλλόγου οπότε και στις δυο περιπτώσεις αυτού του άρθρου εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στο άρθρο.

ΑΡΘΡΟ 16º

Η Γ.Σ. διευθύνεται από πρόεδρο που εκλέγεται με τον πρόεδρο και το γραμματέα της Γ.Σ. με σχετική πλειοψηφία. Η ψηφοφορία είναι μυστική ή φανερή. Γενικά οι αποφάσεις των Γ.Σ. παίρνονται με ανάταση των χεριών και με καταμέτρηση των ανατεταμένων χεριών, εφ’ όσον υποβληθεί σχετική αίτηση από 7 μέλη της Γ.Σ. για μυστική ή φανερή ψηφοφορία. Οι αποφάσεις παίρνονται με πλειοψηφία 1/2+1 των παρευρισκομένων.

ΑΡΘΡΟ 17º

Θέματα ημερήσιας διάταξης των τακτικών Γ.Σ. μπορούν να γραφτούν οποιαδήποτε ζητήματα που περιέχονται στους σκοπούς και τη δράση του Συλλόγου. Το Δ.Σ. 10 μέρες πριν τη Γ.Σ. υποχρεώνεται να ανακοινώσει τα θέματα που προτείνει για συζήτηση. Κάθε άλλο θέμα συζητιέται στη Γ.Σ. εφ’ όσον υποστηριχθεί από το 1/6 τουλάχιστο των μελών και υποβληθεί στο Δ.Σ. 5 μέρες πριν τη Γ.Σ. Το Δ.Σ. υποχρεώνεται να ανακοινώσει την τελική διάταξη το αργότερο 3 μέρες πριν τη Γ.Σ.

Για τη σειρά των θεμάτων αποφασίζει η Γ.Σ. Μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέλος πρόταση προδιαδικασιακά για προσθήκη θεμάτων μέσα στη Γ.Σ. που συζητούνται, εφ’ όσον εγκριθούν με απόλυτη πλειοψηφία.

ΑΡΘΡΟ 18º

Η τακτική Γ.Σ. ψηφίζει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της. Ο εσωτερικός κανονισμός τροποποιείται, αν ζητηθεί τροποποίηση του, με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.

ΑΡΘΡΟ 19º

Ο Σύλλογος διοικείται από 7μελές Δ.Σ. που εκλέγεται κατά τα σχετικά άρθρα. Η θητεία του είναι ετήσια.

ΑΡΘΡΟ 20º

Οι αρχαιρεσίες γίνονται από 7μελη Εφορευτική Επιτροπή με 4 αναπληρωματικούς , που εκλέγεται από την τακτική Γ.Σ. του Φλεβάρη και της οποίας Εφ.Ε προεδρεύει αυτός που πλειοψήφησε.

Σε περίπτωση ισοψηφίας προεδρεύει ο κληρούμενος μεταξύ αυτών που πλειοψήφησαν. Η θέση κάθε μέλους της εφορευτικής επιτροπής που παραιτείται ή κωλύεται καταλαμβάνεται από τα αναπληρωματικά μέλη κατά σειρά.

Τα μέλη της Εφ.Ε δεν μπορεί να είναι υποψήφια για το Δ.Σ.

ΑΡΘΡΟ 21
º

Τα ονόματα όλων των υποψήφιων του κάθε συνδυασμού καθώς και των ανεξαρτήτων υποψηφίων κατατίθενται στο προεδρείο της Εφ.Ε και το αργότερο 72 ώρες πριν τις εκλογές. Στην ίδια προθεσμία κλείνουν οι εκλογικοί κατάλογοι. Μετά την προθεσμία αυτή ανακοινώνονται επίσημα από την Εφ.Ε. οι συνδυασμοί των υποψηφίων και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι και εκτυπώνονται τα ψηφοδέλτια.

ΑΡΘΡΟ 22º

Η ψηφοφορία είναι μυστική. Στις εκλογές κατεβαίνουν και ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Το εκλογικό σύστημα είναι απλή αναλογική με ιδιαίτερη μορφή που καθορίζεται από την τακτική συνέλευση του Φλεβάρη.

ΑΡΘΡΟ 23º

Η Εφ.Ε παραλαμβάνει την κάλπη, ελέγχει αν είναι κενή, τη σφραγίζει και στη συνέχεια ο πρόεδρος της κηρύσσει την έναρξη της ψηφοφορίας στις 7π.μ.

Η ψηφοφορία διαρκεί μέχρι τις 8μ.μ. Κάθε συνδυασμός εκπροσωπείται από έναν αντιπρόσωπο που παρευρίσκεται στην ψηφοφορία και τη διαλογή των ψήφων. Μπορούν να παρευρίσκονται και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι ή οι αντιπρόσωποι τους. Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας η Εφ.Ε. διενεργεί τη διαλογή των ψήφων και ανακοινώνει τα αποτελέσματα. Η διαλογή γίνεται μπροστά σε όσους φοιτητές θέλουν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

ΑΡΘΡΟ 24º

Ενστάσεις των υποψηφίων υποβάλλονται σε όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Η εκδίκαση των ενστάσεων κατά της διαδικασίας γίνεται αμέσως. Η Εφ.Ε. συνεδριάζει 48 ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και εκδικάζει τις ενστάσεις κατά του κύρους των εκλογών που έχουν τυχών υποβληθεί στη διάρκεια του 48ωρου. Αμέσως μετά την εκδίκαση όλων των ενστάσεων γίνεται η ανακήρυξη των υποψηφίων που εκλέχτηκαν.

ΑΡΘΡΟ 25º

Το νεοεκλεγμένο Δ.Σ. την επομένη της ανακήρυξης του συνέρχεται υποχρεωτικά σε συνεδρίαση συγκαλούμενο από τον πρόεδρο της Εφ.Ε και συγκροτείται σε σώμα εκλέγοντας με ψηφοφορία μεταξύ των μελών του τον πρόεδρο, αντιπρόεδρο, γενικό γραμματέα, ταμία και ειδικό γραμματέα.

Το νεοεκλεγμένο Δ.Σ. καλεί το απερχόμενο Δ.Σ. να παραδώσει στο νέο προεδρείο τα κλειδιά, τις σφραγίδες, το αρχείο και την περιουσία του Συλλόγου με πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής που υπογράφεται και από τα δύο προεδρία. Το εκλογικό υλικό φυλάγεται μέσα στα γραφεία του Συλλόγου μέσα σε ειδικό χώρο με την ευθύνη της Εφ.Ε. και του προεδρείου για 13 μέρες, διάστημα κατά το οποίο μπορεί να υποβληθεί ένσταση στο αρμόδιο δικαστήριο. Στην τελευταία περίπτωση η ευθύνη της φύλαξης διαρκεί μέχρι την έκδοση προδικαστικής απόφασης και απόδειξης.


ΑΡΘΡΟ 26º

Το Δ.Σ. συγκαλείται από τον πρόεδρο. Είναι δυνατόν να συγκληθεί με ανακοίνωση που ορίζει το χώρο, το χρόνο και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης, και μέσα σε προθεσμία δύο ημερών αφ’ ότου ζητηθεί.

Η κοινοποίηση στα μέλη του Δ.Σ. γίνεται 24 ώρες πριν από το χρόνο που έχει ορισθεί η συνεδρίαση.

Το Δ.Σ. συνεδριάζει τακτικά κάθε βδομάδα και έκτακτα όσες φορές παρουσιαστεί ανάγκη για τα συγκεκριμένα θέματα που συγκαλέστηκε. Το Δ.Σ. θεωρείται ότι έχει απαρτία αν είναι παρόντα τουλάχιστο τα πέντε μέλη του. Εφ’ όσον κατά την έναρξη της συνεδρίασης δεν παραστεί απαρτία η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται μετά από μία μέρα οπότε υπάρχει απαρτία αν είναι παρόντα πέντε τουλάχιστο μέλη.

Το Δ.Σ. συνεδριάζει ανοικτά. Σε περίπτωση που προκύψει θέμα κλειστής συνεδρίασης αποφασίζει το Δ.Σ. με πλειοψηφία 3/4 από τα παρόντα μέλη.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης υποβάλλονται κωδικοποιημένα για συζήτηση από οποιοδήποτε μέλος του Δ.Σ.

Γενικά οι αποφάσεις παίρνονται με απλή πλειοψηφία με φανερές ψηφοφορίες εκτός από προσωπικά θέματα για τα οποία τυχών ζητηθεί μυστική ψηφοφορία από το 1/3 των μελών που είναι παρόντα.

Η απόφαση του Δ.Σ. μπορεί να ακυρωθεί ή να τροποποιηθεί.

Η απόφαση που την ακυρώνει ή την τροποποιεί συγκεντρώνει περισσότερους ψήφους από την προηγούμενη απόφαση.

Όσα ζητήματα σχετικά με το Δ.Σ. δεν προβλέπονται στο καταστατικό περιλαμβάνονται σε εσωτερικό κανονισμό που εγκρίνεται από τη γενική συνέλευση.

Η θέση παραιτηθέντος ή καθερεθέντος μέλους καταλαμβάνεται από άλλο μέλος του ψηφοδελτίου ή της παράταξης του. Σε περίπτωση που το σύστημα είναι σταυρικό η θέση του καταλαμβάνεται από τον πρώτο αναπληρωματικό του συνδυασμού.

Σε περίπτωση μεμονωμένου ξαναγίνονται εκλογές.

ΑΡΘΡΟ 27º
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  1. Ο πρόεδρος συγκαλεί και διευθύνει τις τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις του Δ.Σ., αντιπροσωπεύει το Σύλλογο σε κάθε αρχή και γενικά φροντίζει για την επικύρωση των σκοπών του Συλλόγου και το συντονισμό της δράσης του. Υπογράφει την αλληλογραφία και κάθε άλλο έγγραφο που έχει σχέση με το Σύλλογο.
  2. Ο Αντιπρόεδρος αναπληρώνει τον πρόεδρο όταν εμποδίζεται για κάποιο λόγο ή απουσιάζει σε άλλα του καθήκοντα και συνεργάζεται με αυτόν στην εκτέλεση των αποφάσεων του Συλλόγου.
  3. Ο γραμματέας ενημερώνει τα μέλη του Δ.Σ. για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, κρατά τα πρακτικά των συνεδριάσεων, τα οποία υποχρεούνται να υπογράψουν τα παρόντα μέλη του Δ.Σ., προεδρεύει του Δ.Σ. όταν λείπει ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος, έχει την ευθύνη των βιβλίων του Συλλόγου, πλην του ταμείου. Φιλάει τη σφραγίδα του Συλλόγου και συνυπογράφει κάθε έγγραφο μαζί με τον πρόεδρο.
  4. Ο ταμίας έχει την ευθύνη του ταμείου του Συλλόγου και ελέγχεται από την ομάδα αντιπροσώπων για την καλή διαχείριση της περιουσίας του Συλλόγου.
  5. Ο ειδικός γραμματέας αναπληρώνει το γενικό γραμματέα όταν ο τελευταίος εμποδίζεται για κάποιο λόγο ή λείπει, και βοηθά στο κράτημα των πρακτικών των συνεδριάσεων.
ΑΡΘΡΟ 28º

Η θητεία των μελών του Δ.Σ. είναι ετήσια. Τα βιβλία που τηρεί το Δ.Σ. είναι:

  1. Μητρώο μελών
  2. Βιβλίο πρακτικών Δ.Σ.
  3. Βιβλίο ταμείου
  4. πρωτόκολλο αλληλογραφίας
  5. Βιβλίο πρακτικών Γ.Σ.
ΑΡΘΡΟ 29º

Μέλος του Δ.Σ. που απουσιάζει αδικαιολόγητα σε 4 συνεχείς τακτικές συνεδριάσεις χάνει την ιδιότητα του.
Μέλη του Δ.Σ. δεν είναι δυνατόν να καθαιρεθούν παρά μόνο μετά από απόφαση της Γ.Σ. που παίρνεται με πλειοψηφία 3/4 των παρόντων μελών. Την πρόταση μομφής, που συνεπάγεται καθαίρεση μέλους Δ.Σ. με την παραπάνω διαδικασία, μπορούν να την κάνουν το 1/6 των μελών του Συλλόγου.

ΑΡΘΡΟ 30º
  1. Η εκλογή του Δ.Σ. γίνεται με βάση προγράμματα που εισηγούνται συνδικαλιστικές σπουδαστικές παρατάξεις ή οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι και συζητούνται στην ταχτική Γ.Σ. πριν τις εκλογές.
  2. Καθιερώνεται η σύγκλιση συνελεύσεων ετών ανά τριάντα μέρες κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους σε ημερομηνίες οριζόμενες από το Δ.Σ.
  3. Την πρώτη ετήσια τακτική συνέλευση του κάθε έτους εκλέγεται 7μελής-9μελής επιτροπή που έχει τις εξής αρμοδιότητες:
    1. Άμεση και καθημερινή επαφή με όλα τα προβλήματα του έτους.
    2. Σύγκλιση συνελεύσεων ετών μετά από συνεννόηση με το Δ.Σ. πάνω σε θέματα του έτους όπου μπορούν να παρθούν αποφάσεις, εφ’ όσον αυτές αναφέρονται αποκλειστικά στα προβλήματα του έτους για θέματα που αντανακλούν τα προβλήματα του έτους. Για θέματα που αντανακλούν τα προβλήματα της σχολής ή έχουν γενικότερες επιπτώσεις, οι αποφάσεις των συνελεύσεων έτους έχουν εισηγητικό χαρακτήρα στο Δ.Σ. και τη Γ.Σ. Όσο διαρκεί διαφορά μεταξύ συνέλευσης έτους και Δ.Σ., αν υπάρχει διαφορά, ισχύει η γνώμη του Δ.Σ. μέχρι σύγκλιση Γ.Σ. που θα λύσει το θέμα.
  4. Οι επιτροπές έτους έχουν ετήσια θητεία. Μέλη της επιτροπής έτους μπορεί να ανακληθούν σε τακτική συνέλευση έτους με πλειοψηφία 3/4 των παρόντων για θέματα υπέρβασης καθήκοντος ή παραβίασης απόφασης της συνέλευσης έτους.
ΑΡΘΡΟ 31º

Από το Δ.Σ. συγκροτούνται επιτροπές σε μόνιμη θέση με καθορισμένο αντικείμενο δουλείας, σαν βοηθητικά όργανα του Συλλόγου όπως Δημοκρατικής επαγρύπνησης, φοιτητικής μέριμνας, πολιτιστικής ζωής, σπουδών και άλλα, ιδρυόμενα κατά την κρίση του Δ.Σ. και αποτελούνται από μέλη εκλεγμένα από συνεδριάσεις ετών.
Στις παραπάνω επιτροπές συμμετέχουν αντιπρόσωποι ετών με υπεύθυνο γραφείο μέλος του Δ.Σ. Οι επιτροπές έχουν εισηγητικό χαρακτήρα προς το Δ.Σ. Σε προσωρινή βάση μπορούν να συγκροτηθούν επιτροπές του Συλλόγου με απόφαση της Γ.Σ. ή του Δ.Σ. και το αντικείμενο δουλειάς έκτακτα θέματα του Συλλόγου.
Στις προσωρινές επιτροπές που συγκροτούνται από το Δ.Σ. τα μέλη της είναι αντιπροσωπευτικά από όλα τα έτη.

ΑΡΘΡΟ 32º

Από τη Γ.Σ. εκλέγεται από ομάδα αντιπροσώπων αποτελούμενη από 5 ταχτικά και 2 αναπληρωματικά μέλη με ετήσια θητεία και με έργο την άσκηση του ταχτικού ελέγχου και υποβολή σχετικής έκθεσης στην επόμενη τακτική Γ.Σ.

ΑΡΘΡΟ 33º

Ο Σύλλογος μετέχει από τη σύσταση του στην ΕΘΝΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ε.Φ.Ε.Ε.) και μπορεί να γίνει μέλος φοιτητικής ομοσπονδίας εφ’ όσον αποφασίζει γι’ αυτό η Γ.Σ.

ΑΡΘΡΟ 34º

Για τη διάλυση του Συλλόγου αποφασίζει ειδική Γ.Σ. στην οποία απαιτείται απαρτία 1/2 των μελών και πλειοψηφία 3/4 των παρόντων. Στην απόφαση για τη διάλυση πρέπει να αναφέρονται οι λόγοι που την επιβάλλουν καθώς και ο τρόπος που θα διατεθούν τα περιουσιακά στοιχεία του Συλλόγου.

ΑΡΘΡΟ 35º

Για όσα δεν προβλέπονται σ’ αυτό το καταστατικό, αποφασίζουν οι Γ.Σ. στα πλαίσια των σκοπών του Συλλόγου.

Για την τροποποίηση του καταστατικού του σωματείου αποφασίζει ειδική Γ.Σ. στην απαιτείται απαρτία 1/2 των μελών και πλειοψηφία 3/4 των παρόντων.

Εν Ηρακλείω 3-3-1979
Τα ιδρυτικά μέλη.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Ημερολόγιο

    Μαίου 2024
    M T W T F S S
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031